İçeriğe geç

Adak Kendin Yiyebilir Misin

Kurbanı kesen kişi kendisi yiyebilir mi?

Böyle bir nimet alan kişi, adak adamadığı sürece kurban kesmekle yükümlü değildir. Şükran kurbanı, adak hükümlerine tabi değildir. Bu nedenle, onu kesen kişi de dahil olmak üzere, herkes şükran kurbanının etinden faydalanabilir.

Adak ev sahibi yiyebilir mi?

Adak etinden, adak adamış olan kimse, onun karısı, onların altsoyu (kendi soyundan gelen annesi, babası, büyükbabası ve büyükannesi ile kendi soyundan gelen çocukları ve torunları) ve bunların dışında mal sahibi olanlar yiyemezler (Zeylaî, Tebyîn, 6/8; Bilmen, İlmihal, 304-305).

Adağı başkası yerine getirebilir mi?

Adaklarda mekan şartı bağlayıcı değildir. Bir yerde yapılan adak başka bir yerde de yerine getirilebilir, çünkü adaktaki amaç Allah’a yakınlaşma isteğidir.

Adak olarak ne verilebilir?

Namaz, oruç, hac, sadaka, itikaf, kurban gibi ibadetler adak olabilir. Ancak hasta ziyareti, ölüye veda, abdest, gusül, camiye girme, mevlid okuma gibi ibadetleri adamak caiz değildir.

Kendi kestiğin kurbanı yiyebilir misin?

Adak olmadığı için kurbanı kesen kişi bu eti yiyebilir; ancak bu eti paylaşmak daha makbuldür. Kurban edilen hayvanın etini önce çevrenizdeki fakirlere dağıtmanız tavsiye edilir. Şükran kurbanının eti fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine gönderildikten sonra kurbanı kesen kişi etini yiyebilir.

Adak kesen kişi yiyebilir mi?

Aynı şekilde adak adayan kişi, adak etinden yiyemez; o kişinin eşi, altsoyu (yani annesi, babası, büyükannesi, büyükbabası, çocukları, torunları) ve dinî bakımdan zengin sayılan kişiler de adak etinden yiyemez.

Adaklı kimler yiyebilir?

Kurban etinden ancak fakirler, evine et götüremeyenler ve maddi imkânı yeterli olmayanlar yiyebilir.

Adak aileye dağıtılır mı?

Kurban kesen kişi; Sığır, koyun, keçi gibi hayvanlardan birini kesen (veya kestiren) kimse, kesilen hayvanın etinden kurban kesen kimse yememelidir. Kurban sahibinin ailesi ve yakın akrabaları da ondan yememelidir. Adak hayvanının etini fakir ve muhtaçlara bağışlamak gerekir.

Adak nasıl kabul olmaz?

Adak, başkasının malı ile ilgili olmamalıdır. e) Yapılan ibadet, Allah’a isyan, sapkınlık, günah ve isyanı içermemelidir. Bu durumda adak geçersiz olur.

Adak şartları nelerdir?

Adak adayan kişinin niyeti olmalıdır. Adak akdinin geçerli olması için adak adayan kişinin Müslüman olması, aklı başında olması ve ergenliğe ulaşmış olması gerekir. Bir kişiye veya nesneye kurban kesmek caiz değildir. Verilenler için Allah’a şükretmek amacıyla kesilmelidir.

Adak kesilirken yanında olmak gerekir mi?

Adak adayan kişinin, kurbanı kesilmek üzere satın alması, bizzat kesmesi veya kesim sırasında hazır bulunması gerekmez. Bu nedenle, adak kurbanı vekalet yoluyla yapılabilir. Vekalet yoluyla adak hayvanını kesen kişi, öncelikle kurbanlık hayvanı şartlarını sağlayan hayvanı seçer.

Hatırlanmayan adak için ne yapılır?

Eğer yemin unutulursa ve hatırlanmadan yerine getirilmezse, kişi yemin ettiği niyeti yerine getirmemiş olur. Bu durumda yemin geçerliliğini korur ve yerine getirilene kadar kişinin sorumluluğunda kalır. Eğer yemin unutulursa, kişi hatırladığı anda yemini yerine getirmek önemlidir.

Adak kaç gün içinde yapılmalı?

Adak ne zaman yapılmalıdır? Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adak olarak sunan kişi, şart gerçekleştiğinde ilk fırsatta adağını yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan adaklar ise her zaman yerine getirilebilir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtâr, 3/735-738; 6/332-332).

Adak adadım parasını versem olur mu?

Bu nedenle kurban kesmeyi ve etini fakirlere dağıtmayı adayan kişi, sadece kurban keserek yeminini yerine getirmiş olur. Bu bakımdan kurban kesmek yerine fakirlere para vererek veya ayni mal sağlayarak bu yemin yerine getirilemez.

Adak adamak doğru mudur?

Hanefilere göre, ister kesin ister belirsiz olsun, bir adak caizdir; ancak, takdis etmek veya etmemek için dini bir zorunluluk yoktur. Malikilere göre, kesin bir adak tavsiye edilir; ancak sürekli olarak yapılırsa (örneğin, her pazartesi günü oruç tutmak gibi), mekruh olur.

Kurbanını koca kendisine kesmeden eşine kesebilir mi?

Kurban sırasında yapılan fedakarlık eş ve çocukların yararına olduğundan, insanlar bu konuda diledikleri gibi karar vermekte serbesttirler. Bu kararda bir öncelik, sıra veya kısıtlama yoktur. Eşler isterlerse birbirleri veya çocukları için fedakarlık yapma hakkına sahiptirler.

Kabir kurbanı kimler yiyebilir?

Eğer ölen kişinin kendisi için kurban kesme vasiyeti yoksa, kurban kesen bu kurbanın etini fakirlere yedirebilir, zenginler de yiyebilir. Ancak ölen kişinin vasiyeti varsa, bu kurbanın etini tamamen fakirlere yedirmek veya dağıtmak gerekir (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, 6/326).

Kurbanda 1 hisseye 2 kişi girebilir mi?

2 – Bir kurban payını birden fazla kişi paylaşabilir mi? Bir kurban payı yalnızca bir kişi içindir. Maddi imkânı olmayan birden fazla kişinin bir payı paylaşabileceğini anlamak dinen doğru değildir. Aynı payı birden fazla kişi paylaşırsa kurban yerine getirilmez.

Ailede kurbanı kimler keser diyanet?

Bu şartlara göre dinen zengin sayılan her aile ferdinin sadaka vermesi ve ayrıca kurban kesmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir