Madde bağımlılığı zorunlu tedavisi için nereye başvurulur?
Bu konuda herkes Sulh Hukuk Mahkemesi’ne veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurabilir. Detaylı bilgi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Alo 183 çağrı merkezini arayabilirsiniz.
Amatem yatış şartları nelerdir?
Hastaneye yatış talebinde bulunan ve aynı gün hekim tarafından hastaneye yatırılması planlanan hastanın uyuşturucu veya alkol etkisi altında olmaması gerekir. Hastanede yatış sırasında veya hafta sonu izni sırasında madde veya alkol tükettiği tespit edilen hasta taburcu edilir.
Madde bağımlılığı için nereye şikayet edebilirim?
ALO 191 Uyuşturucu Karşıtı Danışma ve Destek Hattı nedir? ALO 191 Uyuşturucu Karşıtı Danışma ve Destek Hattı hangi hizmetleri sağlar? ALO 191 Uyuşturucu Karşıtı Danışma ve Destek Hattı kimlere hizmet sağlar?
Madde bağımlısı kişi zorla hastaneye yatırılır mı?
Zorunlu tedaviye kim karar verir? Akıl zayıflığı, akıl hastalığı, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, ciddi derecede tehlikeli bulaşıcı hastalık veya serserilik nedeniyle toplum için tehlike oluşturan yetişkinlere veya kişisel korumanın başka bir şekilde sağlanamayacağı durumlarda bulunan kişilere verilir.
Madde bağımlılığı tedavisi kaç ay sürer?
Bağımlılık tedavisi uzun vadelidir. Kişi tedavide ne kadar uzun kalırsa, tedavi başarısı o kadar olasıdır. Tedavinin uzunluğu kişiden kişiye değişse de, yaklaşık bir yıl sürmelidir. Gerekirse bir yıl sonra tedaviye devam edilmesi gerektiği bildirilmektedir.
Amatem ücretsiz mi?
YEDAM, 12 yaş ve üzeri madde bağımlısı bireylere yönelik tamamen ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti sunuyor.
Amatem kaç ay sürer?
Tedavi ne kadar sürer? Tedavi detoksifikasyondan (arınma) ve ardından psikososyal tedavi programından oluşur. Yatılı tedavi 4 hafta sürer. Taburcu olduktan sonraki tedavi, üç aylık bir grup psikoeğitim programını ve en az bir yıl boyunca klinikte ayaktan takip içerir.
Uyuşturucu tedavisi ücreti ne kadar?
Tedavi ücreti ne kadar? Aksi takdirde 3000 ile 4000 TL arasında değişmektedir.
Madde bağımlılığından kurtulmak için neler yapılabilir?
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun çaba, 2-6 hafta izleme ve ardından psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi ve biorezonans (Mora terapisi) gibi psikoterapötik yöntemler kullanılır.
Eşim madde kullanıyor ne yapmalıyım?
Ailemde veya çevremde uyuşturucu bağımlısı var, ne… YEŞİLAY GENEL MERKEZİ. Adres: Türkiye Yeşilay Cemiyeti. Telefon: 444 1920. Hızlı arama: 192.
Çocuğum madde kullanıyor ne yapmalıyım?
Aileler, çocuklarda uyuşturucu kullanımının başlıca risk faktörleri konusunda kendilerini eğitmelidir. Çocukları uyuşturucu kullanımının zararları konusunda eğitmeli ve onlara madde kullanımını onaylamadıklarını açıklamalıdırlar. Çocuğun hayatına dahil olunmalıdır. Çocuğun arkadaşlarıyla iletişim kurulmalıdır.
Uyuşturucu içen birini nereye şikayet edebilirim?
Madde bağımlılığı konusunda ücretsiz hizmet veren Sağlık Bakanlığı’nın 191 numaralı telefonunu arayarak ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilir, alanında uzman kişiler tarafından tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
Tedaviyi kabul etmeyen hastaya ne yapılır?
Tedaviyi kabul etmeme durumlarında ne yapılmalı? Geri dönHastanın yakınlarına durum ve planlanan tedavi ayrıntılı olarak anlatılmalı ve tedavi edilmediği takdirde hastanın görebileceği zararlar anlatılmalıdır. Hastanın yakınlarının kaygılı tutumları karşısında anlayışlı ve sabırlı olmaya çalışılmalıdır. Daha fazla makale…
Kişi ne zaman madde bağımlısı sayılır?
Madde bağımlılığı nedir sorusuna verilecek en basit cevap, sağlığa olumsuz etkisi olan bir maddenin kullanılması ve zararına rağmen kişinin bu maddeyi kullanmayı bırakamaması durumudur. Uyuşturucu bağımlıları ise alkol ve uyuşturucu kullanan ve bu maddelere bağımlı olan kişilerdir.
Madde bağımlısı tedavi olmazsa ne olur?
Madde bağımlılığının birçok psikolojik sorunu beraberinde getirdiği bilinmektedir. Panik bozukluğu, dürtüsellik, kendine zarar verme davranışı, intihar ve depresyon bu sorunlar arasında yer almakta olup, bağımlılığın komorbid sorunları olarak adlandırılmaktadır.
Zorunlu tedavi dilekçesi nereye verilir?
Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne, kişinin alkol veya uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle toplum için tehlike oluşturduğu ve kişisel korumasının başka bir şekilde sağlanamayacağı belirtilerek bir dilekçe verilir. Verilen dilekçe hâkim tarafından incelenir ve karara bağlanır.
Uyuşturucuyu bırakmak için nereye başvurmalıyım?
18 yaşından küçükler birinci derece yakını ile ÇEMATEM’e, 18 yaş ve üzeri kişiler ise yakını olmadan AMATEM’e başvurabilirler. Şehrinizde bağımlılık tedavi merkezi yoksa psikiyatri kliniği olan bir sağlık kuruluşuna veya aile hekiminize başvurabilirsiniz.
Uyuşturucu ihbarı nereye yapılır?
Uyuşturucu olaylarını nasıl ihbar edebilirim? 112 ve 155 ihbar hatlarının dışında, Uyuşturucu Suç Birimimizin 0 242 2440999 ve 05053180715 numaralı telefonlarına da güvenli bir şekilde ihbarda bulunabilirsiniz.
Bağımlılıkla mücadele eden kuruluşlar nelerdir?
Ankara Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Alkol Madde Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEBAM) UMUD Madde Bağımlılığıyla Mücadele Derneği Türkiye Yeşilay Cemiyeti (Greencrawn).
Tavsiyeli Bağlantılar: Demir Mi Saglam Alüminyum Mu