İftira atan kişi ne ceza alır?
Hakaret suçu ve bununla ilişkili ceza, suçun unsurlarının mahkemede tespit edilip kanıtlanmasından sonra belirlenir. Hakaret edilen kişi tanınmış ve saygın bir kişiyse ceza daha ağırdır. Hakaret suçunun cezası bir ila dört yıl hapistir.
Suçsuz yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
Hakaret suçunun kovuşturulması dava konusu bir suç değildir. Cumhuriyet savcılığı olaydan haberdar olduğunda, soruşturma yetkilerini resen kullanacaktır. Ancak, hakarete uğrayan kişinin şikayette bulunma hakkı vardır. Şikayet, cumhuriyet savcılığına veya soruşturmaya yetkili kolluk kuvvetlerine yapılabilir.
İftira nasıl ispat edilir?
Masum iftira nasıl kanıtlanır? Masum kurban iftirayı kanıtlarsa, fail cezalandırılır. Fiziksel delillere ek olarak, iftira suçunu kanıtlamak için tanık ifadeleri de gerekebilir. Yazılı belgeler, tutanaklar, fotoğraflar ve benzeri materyaller bir iftira davasında delil olarak sunulabilir.
İftira atan birine dava açılır mı?
Hakaret suçunun mağduru, failden maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Hakaret nedeniyle oluşan maddi zararın tazmini ve tazminat talebinde bulunmak için; manevi tazminat talebinin amacı, mağdurun hakaret sonucu yaşadığı derin üzüntü, keder ve elemin yol açtığı manevi zararın tazmin edilmesidir.
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya soruşturmayı kolaylaştırmak için işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.
Biri size iftira atarsa ne yapmalı?
İftiraya uğrayan kişi şikâyette bulunabilir. Şikâyetler kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir.
Hangi durumlar iftiraya girer?
Hakaret suçunun oluşması için en önemli şart, mağdura hukuka aykırı bir fiilin atfedilmesidir. Failin ayrıca mağdura atfedilen hukuka aykırı fiilin mağdur tarafından işlenmediğini bilmesi gerekir. Mağdura atfedilen hukuka aykırı fiilin başkası tarafından işlenmiş olması önemli değildir.
İftira suçunun cezası kaç TL?
Hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesine göre, hakaret suçunun basit şeklinin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapistir. Daha ağır cezanın öngörüldüğü durumlar maddenin ilerleyen kısımlarında düzenlenmiştir.
Namus iftira davası nasıl açılır?
Hakaret davası nasıl açılır? Asliye ceza mahkemesi, hakaret davasını incelemek ve karara bağlamakla görevlidir. Onuru kırılan kişi, yani mağdur, onurunun kırıldığına dair beyanının kanıtlarıyla birlikte bir başvuru yapmalı ve söz konusu suç hakkında bir beyan yazmalıdır.
İftira suçu neleri kapsar?
Kamu savcıları, kamu adına resen çözülebilecek suçlarla ilgili ihbarlar alır ve soruşturma başlatır. Bu bağlamda, bir kişiye basın ve yayın yoluyla hukuka aykırı bir eylem atfedildiğinde hakaret suçu oluşur.
Kanıt olmadan dava açılır mı?
İspat yükümlülüğü, bir suçun işlendiğini iddia eden kişidedir. Eğer ispat edemiyorsa, sorun yoktur.
İftira atan kişiye nasıl davranmalıyız?
Hakarete uğrayan bir kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet hem kolluk kuvvetlerine hem de savcılığa yapılabilir. Ancak, hakaret suçunun şikayette bulunulabilecek bir suç olmadığını belirtmeliyiz. Soruşturma resen de başlatılabilir.
Asılsız iftira cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun basit şeklinin işlenmesi halinde, hakaret suçunun faili bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Hakaret, suçun maddi delillerini ve delillerini tahrif etmek suretiyle işlenirse, ceza yarı oranında artırılır.”
İftira atan kişiye ne denir?
İftira atan kişiye “iftiracı” denir. Ayrıca “ifk” kelimesi “e.f.k” dizesinin mastar hali olarak, “bühtan” kelimesi ise iftira ve aldatma anlamında “b.h.t” dizesinin mastar hali olarak kullanılmıştır.
İftira’dan tazminat alınır mı?
Hakaret ve hakaret halinde hangi hakların ileri sürülebileceğine ilişkin doğrudan düzenlemeler Borçlar Kanunu’nun 58. maddesi ve Medeni Kanun’un 24. maddesinde yer almaktadır. Yani iftiradan kaynaklanan manevi zarar veya hakaretten kaynaklanan manevi zarar davası açmanın hukuki dayanağı öncelikle bu hükümlerdir.
İftira atanların sonu ne olur?
Mağdura karşı işlenen iftira nedeniyle mağdur hakkında hapis cezası dışında bir adli veya idari yaptırıma hükmolunması hâlinde; iftira atan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m. 267/7).
İftira suçunun cezası kaç TL?
Hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesine göre, hakaret suçunun basit şeklinin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapistir. Daha ağır cezanın öngörüldüğü durumlar maddenin ilerleyen kısımlarında düzenlenmiştir.
İftira suçu neleri kapsar?
Kamu savcıları, kamu adına resen çözülebilecek suçlarla ilgili ihbarlar alır ve soruşturma başlatır. Bu bağlamda, bir kişiye basın ve yayın yoluyla hukuka aykırı bir eylem atfedildiğinde hakaret suçu oluşur.
İftira atmak yüz kızartıcı suç mudur?
Hakaret suçu hakkında genel bilgiler 1-) Aşağıda hakaret suçu hakkında genel bilgiler bulacaksınız. 2-) Hakaret suçu ağırlaştırılmış bir suçtur. Yani tekrarı söz konusu değildir. 3-) Hakaret bir suçtur, yüz kızartıcı bir suçtur.