Burdur’un en çok neyi meşhur?
Burdur’a gittiğinizde mutlaka şu yemekleri denemelisiniz: Gazel böreği, Burdur şaşlığı, Testi kebabı, Çekme, Kömbe, Burdur muhallebi, ceviz ezmesi. Burdur’un en meşhur yemeklerinden biri olan gazel böreği Burdur’da oldukça önemli bir yer kaplıyor.
Burdur’un neyi meşhur hediyelik?
Burdur’a gittiğinizde şu hediyelikleri unutmamalısınız: bakır çaydanlık, kahve cezvesi, ceviz ezmesi, ibecik kumaşı, renkli dokumalar ve ibecik bebekleri. Burdur’daki önemli geleneklerden biri olan bakırcılık, bakır çaydanlıklardan yapılan ürünleri de beraberinde getirmiştir. Süs olarak kullanılır.
Burdur denince akla ne gelir?
Burdur denince akla gelen en güzel yerlerden biri de Türkiye’nin en ünlü doğa harikalarından biri olan Salda Gölü’dür. Burdur’un Yeşilova ilçesinde, şehir merkezine 4 km uzaklıkta, ormanlarla kaplı tepeler, kayalık arazi ve küçük alüvyonlu ovalarla çevrili, hafif tuzlu bir karst gölüdür.
Burdur’da ne yenir meşhur?
Burdur’un meşhur yemekleri, Testi Kebabı, Burdur Şiş, Çekme, Gazel Böreği, Peynirli Pide, Mürdümek Yemeği, Sac Kebabı, Mısır Böreği. Daha fazla makale…
Burdur’un yöresel kıyafetleri nelerdir?
Heril önde durur, yüzü örter ve peçe görevi görür. Göynek, fanila (zıbın), iç pantolon (dar), iç pantolon (top pantolon), şalvar (geniş pantolon), şalvar (yaka), üç etek, peştamal, İran şalı, cepken (şapka), piercing yeleği, atkı kemeri önerecektir.
Burdur’da en çok ne üretilir?
Burdur İli; Durum buğdayı (sert buğday) üretiminin yüksek olduğu bir ildir. Un ve fırıncılık sektörü, özellikle erişte ve kadayıf gibi ürünlerin üretimi için önemli bir potansiyele sahiptir.
Burdur’un en meşhur yemeği nedir?
Burdur yerel yemekleri listemizdeki ünlü köfte olan Burdur Şiş, şehrin tescilli spesiyalitelerinden biridir. Burdur’un en önemli orijinal yemeği olan köfte, sadece bu bölgenin dağlarında dolaşan ve otlayan kuzu ve keçi etinden yapılır.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, doğu ve kuzeyde Isparta ve Afyon illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km² olup, rakımı 950 metredir. İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si karadır.
Isparta’dan ne alınır?
Gül kreminden parfüme kadar pek çok kozmetik ürününün yanı sıra gül kokulu seccade ve tespihler de Isparta’da hediyelik eşya olarak bulunabiliyor. Ayrıca tatlılara katılabilen ve tonik olarak kullanılabilen Türk gül balı, gül reçeli ve gül suyu da Isparta’da alınabilecek ürünler arasında yer alıyor.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
1839’daki Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Eyaleti’nden ayrılarak Konya Eyaleti’nin Isparta Kaymakamlığı’na bağlandı. Bu bağımlılık 1850’ye kadar sürdü. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’un sancak yapılması için çaba gösterdi ve 1872’de Burdur sancak oldu.
Burdur’un hangi hayvanı meşhur?
Burdur’da sırtlan avı insanlık tarihinde başlar ve ne yazık ki günümüze kadar devam eder, ancak çevresel felaketler nedeniyle sayısız hayvanın nesli tükenmiştir. Nesli tükenen hayvan türlerinden biri de Burdur bölgesinin ünlü sırtlanlarıdır.
Burdur’un doğal güzellikleri nelerdir?
Doğal GüzelliklerSALDA KAYAK MERKEZİ GÖLLERİ.Burdur GölüKarataş GölüYarisli GölGölhisar Gölü YAYLASI.Gölhisar Böğrüdelik YaylasıDaha fazla ürün…
Burdur neyi ünlü?
Burdur neyle meşhur? En ünlülerini sıraladık: Sagalassos. 2- Burdur Ceviz Ezmesi. Ceviz Ezmesi. … Salda Gölü 5 – Burdur Şaşlık Burdur’a gelip de Burdur Şaşlık yemeden ayrılmayın! … Burdur Şiş 6 – İnsuyu Mağarası … İnsuyu Mağarası 7 – Burdur Ulu Camii.
Burdur şiş ne etinden?
Burdur Şiş Köfte’de hem keçi kaburga hem de dana kaburga kullanılabilir. Burdur Şiş Köfte’yi diğer köftelerden ayıran en önemli özellik, kıyılmış keçi veya dana kaburgadan yapılması ve lezzetli ve kolay sindirilebilen bir yemek olmasıdır.
Burdur’un neyi meşhur ceviz ezmesi?
Burdur ceviz ezmesi, ortalama 1.000 metre rakımda bulunan Burdur topraklarında yetişen cevizlerin lezzetiyle harmanlanarak sadece bir tatlı değil, aynı zamanda 300 yılı aşkın tarihiyle bir efsanedir. 2009 yılında coğrafi işaret tescil edilerek Burdur’a özgü bir lezzet olduğu doğrulanmıştır.
Burdur’un hangi hayvanı meşhur?
Burdur sırtlan avcılığı insanlık tarihinde başlamıştır ve maalesef günümüzde de devam etmektedir, ancak çevresel felaketler nedeniyle sayısız hayvan nesli tükenmiştir. Nesli tükenen hayvan ırklarından biri de Burdur bölgesinin ünlü sırtlanlarıdır.
Isparta’nın neyi meşhur yemek?
Tipik yöresel yemekler şunlardır: Banak, Çömlek Kebabı, Kabine, Keşkek, Tandır Kebabı, Tirit ve yoğurtlu et. Yörede patates, nohut, fasulye ve etten yapılan yemeklere “Yahni” adı veriliyor.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, doğu ve kuzeyde Isparta ve Afyon illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km² olup, rakımı 950 metredir. İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si karadır.
Burdur’un ne yetişir?
Burdur’un ortalama yıllık tahıl üretimi (çoğunlukla buğday, sonra arpa) yaklaşık 300.000 tondur. Son yıllarda, yem bitkileri ve silaj, hızla gelişen hayvancılık sektörüne destek olarak giderek daha önemli hale gelmiştir. Yem bitkileri ekimi, 44.000 dekardan 137.000 dekara üç katına çıkmıştır.